Sayfalar

28 Mart 2013 Perşembe

Apse Tedavisi


Apse Nedir ?
İçinde irin bulunan şişliklere apse denir.Vücuttaki mikroplara karşı vücudun verdiği bir tepki bir uyarı şeklidir.
Latince bir kelime olan abscessus (ayrılıp gitmek) kelimesinden türemiştir.Vücudun herhangi bölgesinde bir doku ya da organda meydana gelen apse belirtilerini ağrı, kızarıklık,şişlik olarak gösterir.Bazen bir yaralanma,bir damarın bağlanması veya tıkanması sonucu ölü bir tabaka oluşur ve bu tabakanın içine mikroorganizmaların yerleimesiyle içi irinle dolmuş bir boşluk ortaya çıkar.

Apse Türleri

1.Sıcak apse:Bu tip apselerin belirtileri kişinin ateşi yükselir,ağrısı ve zonklaması olur.Bu şekilde oluşan apseler bir veya birden çok mikroptan meydana gelir.Bir diğer belirtisi ise apsenin çevresi sert ortası oynak ve yuvarlaktır.

2.Soğuk Apse:Bu apse verem hastalığında görülen bir apse türüdür.Bu apse meydana  geldiğimde apsenin üzerine ek konulduğu zaman herhangi bir sıcaklık alınamaz ve bastırınca ağrı uyandırmaz.

Soğuk apesinin iki ayrı özelliği vardır:

1.İçinde irin oluşturucu mikroplar ve irinleşme yoktur.
2.Apsenin menşei ile görüldüğü yer arasında her zaman doğrudan bir bağlantı yoktur.

Apsenin Tedavi Yöntemleri

1.Cerrahi müdahale ile yapılan tedavidir apse yeri açılır irin boşaltılır ve antibiyotikli merhemler ile muamele ve ilave olarak uygun bulunan antibiyotiklerin verilmesidir.
2.Bitkisel yöntemle yapılan tedavidir.

Gerekli Malzemeler: Lahana

Hazırlanış Şekli:Soğuk su ile yıkanmış olan bir lahana yaprağı,absenin üzerine dolanır ve yarım saatte bir yenisi ile değiştirilir.

1 yorum: