Sayfalar

20 Mart 2013 Çarşamba

Ağız Bakımı



Ağız ve diş sağlığı; Beslenme, Konuşma ve görsel açıdan büyük önem taşımaktadır. Ağız ve diş sağlığı bozulan insanlar yiyecekleri yeteri kadar öğütemez ve konuşurken sesleri çıkarmakta zorlanır çekerler ve ( kaybedilen dişlerin yerine göre) görsel olarak hiç  hoş olmayan bir görünüm meydana gelmiş olur. 
Bu sebepten sistemli ve yeterli bir ağız bakımı gerekir. 
Ağız bakımında en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. 
Yeterli zaman ayırarak, sistemli şekilde yapılan bakım ile birçok sorunun ortaya çıkmasına engel olmuş oluruz.
Biz diş hekimlerine düşen görev ise 6 ayda bir yapılan kontrollerle yapılan bakımı denetlemek ve gözden kaçan, ihmal edilen  bölgeleri tespit edip temizlemektir. 

Günümüzde,modern çağdaş ülkelerde Tedavi edici hekimliğin yerini Koruyucu hekimlik almaktadır. 
Özellikle diş hekimliği gibi mecbur olunmadıkça gitmekten kaçınılan, ancak son ana gelindiğinde de sevimsiz ve pahalı bir yığın tedavi gerektiren bir dalda, Koruyucu,Önleyici hekimliğin ne denli faydalı ve başarılı olacağı ortadadır.Yani :dişleriniz sizi diş hekimine gitme konusunda zorlamadan, siz dişlerinizden önce davranıp bakıma götürmelisiniz. 
Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?

1. Diş fırçası : İyi bir diş fırçasının baş kısmı kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan meydana gelmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırçalarının dişleri verimli bir şekilde fırçaladığını söylemek doğru olmaz. Doğru diş fırçalama şekillerinin görmek için burayı tıklayınız.

2. Diş macunu : Diş fırçasının mekanik fırçalama etkisini arttırır. Burada çok sık sorulan bir soruya da açıklık getirmek gerekiyor.Bize göre En iyi ya da en İdeal bir diş macunu yoktur.En iyi diş macunu size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren,tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur.Fakat zaman zaman diş macununuzu değiştirmeniz sizin devamlı aynı aşındırıcı maddeye maruz kalmanızı engelleyecektir.

3. Diş ipleri : Diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanılır.

4.Ağız gargaraları : İçerdikleri maddelere göre ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı bölgelerde) bulunan mikroorganizmaların barınmasını engeller, ağızda bulunan bakteri sayısını minimum seviyeye indirir ve bununla birlikte ağızda bulunan kokuyu da kaldırmaya yardımcı olur.Şunu da unutmamak gerek ağzı çalkalamak, kesinlikle bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece ekstra bir koruma ve bakım yöntemlerinden biridir.

5.Diş arası fırçaları :Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan özel yapılı fırçalar dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder